FORD Slovenija

Zaveza okolju

Vsi vemo, da je CO2 glavni dejavnik, ki prispeva h klimatskim spremembam, te pa so pereča tematika sodobne družbe. Pri Fordu s ponosom izkazujemo privrženost trajnemu napredku na številnih področjih, kjer z vrsto ukrepov in dejanj zmanjšujemo vplive na okolje. Med drugim se zavzemamo za izdelavo vozil z racionalnejšo porabo goriva in nižjimi emisijami CO2

Pri Fordu za zagotavljanje bistvenega zmanjšanja CO2 razvijamo številne tehnološke izboljšave, vključno s tehnologijo pogona na vodikove celice.

Poraba goriva, emisije CO2 in onesnaževal zunanjega zraka

Pri Fordu s ponosom izkazujemo privrženost trajnemu napredku na številnih področjih, kjer z vrsto ukrepov in dejanj zmanjšujemo negativne vplive na okolje. Med drugim se zavzemamo za izdelavo vozil z racionalnejšo porabo goriva in nižjimi emisijami CO2.

Razvili smo široko paleto vozil EcoBoost. Naša vozila pa niso naš edini način drugačnega pristopa. Z istim ciljem v proizvodnem obratu v Dagenhamu v Veliki Britaniji uporabljamo vetrne turbine, s pomočjo katerih pridobivamo vso potrebno elektriko, medtem ko v Kölnu uporabljamo obnovljivo energijo, s katero lahko zadostimo vsem potrebam po električni energiji za proizvodne in tehnične obrate.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako tudi sami lahko vplivate na znižanje porabe goriva in emisij CO2, razlago o učinkih emisij toplogrednih plinov na okolje in druge praktične nasvete.Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. 

Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih najdete v priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, si lahko preberete na spodnji povezavi. 
Fordovo paleto motorjev z navedeno porabo goriva in izpustom emisij CO2 ter emisij onesnaževal zunanjega zraka si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov

Seznam modelov novih osebnih avtomobilov, ki so naprodaj v Republiki Sloveniji v letu 2018 s podatki o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka

 

Tehnologije prihodnosti

Vprašanje klimatskih sprememb je danes zelo zapleteno. Sami nanj poskušamo odgovoriti z vrsto okoljsko naprednih in cenovno sprejemljivih tehnoloških rešitev. Razvili smo že celo paleto tehnologij z nizkim izpustom CO2, tako za običajne kot za alternativne motorje. 

Trenutno razvijamo nove generacije bencinskih in čistih dizelskih motorjev, zasnovanih na naprednih, varčnih tehnologijah neposrednega vbrizgavanja goriva. Naše raziskave potekajo tudi v smeri proizvodnje nove generacije varčnih menjalnikov.

 

Fordova zaveza glede izpustov CO2

Preverjanje izpustov dizelskih motorjev je pritegnilo pozornost javnosti in številnih medijev po vsem svetu, zato želimo pri Fordu sporočiti svoje jasno stališče o teh ključnih zadevah.

Naša vozila in motorji – vključno z našimi tehnološko izjemno naprednimi dizelskimi motorji – izpolnjujejo vse veljavne zahteve glede izpustov. Pri tem si ne pomagamo s tako imenovanimi 'pripravami za premagovanje' in jih ne nameščamo v naša vozila. 

Podpiramo prizadevanja, da bi bili pri postopkih preverjanja upoštevani dejanski pogoji, s katerimi se uporabniki vsak dan srečujejo med vožnjo. Prav zato smo podprli razvoj evropske pobude za dejanske izpuste pri vožnji, ki bo postala del evropske zakonodaje.

Ford s svojo zavezo, poimenovano 'moč izbire', kupcem omogoča varčno porabo goriva in majhne izpuste: izbirajo lahko v naši pestri ponudbi pogonov, ki sega od bencinskih motorjev EcoBoost in dizelskih motorjev z naprednimi tehnologijami do hibridov, priklopnih hibridov in povsem električnih vozil.

Obiščite svojega lokalnega pooblaščenega trgovca z vozili Ford ali preglejte spletno stran in si zagotovite izčrpne informacije o Fordovih najnovejših modelih in tehnologijah ter naši zavezi, da gremo dlje – naš moto po vsem svetu je Go Further.

Jim Farley 

Izvršni podpredsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko 
Ford Motor Company