FORD Slovenija

Ford Focus RS

Za tako cenjeno oznako RS je moral ta avto prestati testiranja v razbeljeni vročini Arizone, ledenih arktičnih pustinjah in na najzahtevnejših svetovnih dirkališčih.

Focus RS, ki ga poganja 2.3-litrski EcoBoost, navdušuje z osupljivo statistiko. 

Vse to dopolnjuje vrsta naprednih športnih tehnologij, vključno s štirikolesnim pogonom, nadzorom speljevanja Launch Control, izbiro voznega načina …

Oblikovanje avtomobila govori samo zase.

Nadzor

Maksimalen nadzor v ovinkih 

Fordov športni štirikolesni pogon (AWD) z dinamičnim nadzorom vektorjev navora zagotavlja bočni pospešek več kot 1 g ter izjemen oprijem in ultra-natančno vodenje ob hitri vožnji skozi ovinke. Sistem z dvojnim paketom elektronsko nadzorovanih sklopk pomaga uravnovesiti navor motorja med zadnjima kolesoma glede na površino cestišča in pogoje pri vožnji. 

Ta inteligentna tehnologija vam omogoča tudi uživanje v nadzorovanem drsenju s prekrmiljenjem na dirkališču. S stikalom izbirate med nastavitvami Normal, Sport in Track. Vsak način prilagodi nastavitve štirikolesnega sistema AWD, nadzora blažilnikov, dinamične stabilnosti in sistema ABS, odziva krmiljenja in motorja ter celo zvok motorja. Na dirkališču lahko izberete način Drift, pri katerem vam porazdelitev navora pomaga doseči nadzorovano drsenje s prekrmiljenjem. 

Pripravite se na izstrelitev 

Izberite nadzor speljevanja, prestavite v prvo prestavo, pritisnite plin do konca in spustite stopalko sklopke. Napredne tehnologije v hipu prilagodijo podvozje in pogonski sklop za najhitrejše možno pospeševanje iz mirovanja. Sistem AWD poskrbi za ustrezno porazdelitev navora pri vseh pogojih dirkalne steze. Avto vzdržuje največjo moč motorja (s presežnim tlakom turbopolnilnika), upravlja sistem za nadzor zdrsa in nastavi blažilnike za največji oprijem. 

Nadzorovati je možno tudi nastavitve blažilnikov 

Za dodatno prefinjeno nastavitev lahko prilagodite blažilnike, ne da bi morali roke odmakniti z volana (ali pogled s ceste). S stikalom na obvolanski ročici lahko izberete osnovni način za udobno in obenem športno vozno izkušnjo Focusa RS. Izberite športni način in trše nastavitve poskrbijo za še izrazitejši odziv in natančnejše vodenje tako na ravnih kot na ovinkastih cestah ali dirkališčih. S prikazom nastavitev blažilnikov imate popoln nadzor nad njimi. 

Prestavite v optimalnem trenutku 

Dopolnjevanje vrste dovršenih sistemov in funkcij zagotavlja, da menjalnik in motor omogočita maksimalno pospeševanje v vseh prestavah. Kontrolna lučka za športno prestavljanje zasveti v optimalnem trenutku pri vsaki izbrani prestavi. Če se vrtljaji motorja približajo omejitvi – 6800 vrt./min. –, vas lučka opozori z utripanjem.

Nadvse učinkovito zaviranje

Povsem novi Focus RS je opremljen z najzmogljivejšim zavornim sistemom, kar jih je bilo kdaj vgrajenih v katerega od modelov RS. Spredaj za ustavljanje skrbijo 350 mm prezračevani zavorni koluti, ki jih zagrabijo aluminijaste zavorne čeljusti Brembo 'monoblock' s štirimi zavornimi bati. Dovršena zasnova omogoča maksimalno hlajenje za preprečevanje pregrevanja tudi pri intenzivni uporabi na dirkališču. Za izboljšano hlajenje sta sprednja koluta opremljena s posebnimi prezračevalnimi rebri.

Zmogljivost

Napredna tehnologija 2,3-litrskega motorja EcoBoost

Revolucionarna tehnologija 2.3-litrskega motorja EcoBoost vključuje direktno vbrizgavanje goriva, dvojno neodvisno krmiljenje ventilov in dvojni turbopolnilnik.

Motor je umerjen in nastavljen posebej za novega Focusa RS, rezultat pa sta: največja moč 257 kW (350 KM) in največji navor 440 Nm (z začasnim preseganjem 470 Nm).

Odlično odzivnost pri nizkih vrtljajih dopolnjuje zmogljivo pospeševanje v srednjem območju. Poskočni merilnik vrtljajev se ustavi šele pri omejitvi, ki je nastavljena na 6800 vrt./min.

Optimalno prilagojeni šeststopenjski ročni menjalnik za maksimalen prenos moči motorja

Krajša prestavna ročica in prilagojen mehanizem sta zasnovana za hitro in natančno prestavljanje. Menjalnik in sklopa sta zaradi večjega navora nadgrajena z močnejšimi in trpežnejšimi sestavnimi deli.

Pametne tehnologije

Napredna prostoročna tehnologija

Ford SYNC vam omogoča upravljanje predvajanja glasbe in telefoniranje z mobilnim telefonom s pomočjo preprostih, neposrednih glasovnih ukazov. Z glasovnim upravljanjem lahko nadzirate tudi naprave USB, MP3-predvajalnik/iPod® ali pretočno predvajanje glasbe s telefona, ki je povezan prek Bluetootha®. Če želite, bo sistem glasno prebral prejeta sporočila SMS."

Žarometi, s katerimi vidite 'okrog ovinka'

Biksenonski žarometi novega Focusa RS niso le osupljivo lepi, so tudi pametni. Natančno sledijo cesti in obračanju volana, zato zagotavljajo izjemno vidljivost. Prilagajajo tudi vzorec osvetlitve in pri tem upoštevajo hitrost vozila, okolico in pogoje. Med sedmimi različnimi načini so tudi posebne nastavitve za vožnjo v mestu, po podeželskih cestah, avtocestah in v neugodnih vremenskih razmerah.